Minulla on seitsemän vuoden kokemus työyhteisöjen kehittämisestä työnohjauksellisin menetelmin. Olen työnohjannut pääasiallisesti sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä ja esimiehiä. Lisäksi minulta löytyy kokemusta opettajien ja opetusryhmien sekä oppilashuollon työntekijöiden ohjaamisesta. Tarjoan työnohjausta yksilöille ja ryhmille niin lähitapaamisina kuin etäyhteyksien kautta.
Näen työnohjauksen merkityksen työntekijöiden ja työyhteisöjen työssäjaksamisen ja työhyvinvoinnin vahvistamisessa. Hyvinvoiva työntekijä tekee myös työnsä paremmin ja sen takia meistä jokaisen tulisi panostaa omaan työssäjaksamiseensa. Työnohjauksen ei aina tarvitse olla pitkä prosessi vaan työnohjausta voi käyttää myös kriisiluonteisesti akuuttien työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin vaikuttavien tapahtumien purkamisessa. Joskus tällainen lyhyt kestoinen 1-3 kerran työnohjaus saattaa hyvinkin riittää työntekijän työkyvyn ylläpitämiseen.
Työnohjaajana edustan voimavarakeskeistä tyylisuuntaa. Voimavarakeskeisyys perustuu dialogisuuteen, narratiivisuuteen, reflektiivisyyteen ja ratkaisukeskeisyyteen. Voimavarakeskeisen työnohjauksen tavoitteena ei ole tarjota valmiita vastauksia työnohjattavan kysymyksiin vaan löytää uusia vaihtoehtoja ja uudenlaisia näkökulmia yhdessä ohjattavan(ien) kanssa.
Jos haluat lähteä tutkimusmatkalle työhön liittyviin ilmiöihin, merkityksiin ja tunteisiin tai haluat vaikka syventää omaa ammatillisuuden kokemustasi, niin ole rohkeasti yhteydessä ja tavataan työnohjauksen merkeissä.